22. aprīlis nodarbība “Viss par un ap mežu”


Āpsis ir vistīrīgākais dzīvnieks. Ērces pie mums uz Latviju savos kažokos atnesa jenotsuņi. Latvijā dzīvojošie baltie un pelēkie zaķi atstāj atšķirīgus pēdu nospiedumus.
Pēc nodarbības “Viss par un ap mežu”, kuru vada Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta dabas centra, Dabas izglītības darba speciāliste Inta Soma, var teikt, ka jo vairāk es uzzinu, jo vairāk saprotu, ka neko nezinu.

22. aprīlis Zemes diena 

Planēta Zeme ir vienīgā mūsu mājvieta. Mēs, rūpējoties par tās skaistumu, daudzveidību, skanīgumu, krāsainību, sējam pļavas puķes.


Marts. Starptautiskās vides dienas

Cilvēki, lai padarītu ikdienu priecīgāku un atgādinātu par vērtībām, izdomājuši dažādus svētkus, piemēram, apskāvienu dienu, piena dienu, laimes dienu, draudzības dienu.
Tostarp ir arī Apvienoto Nāciju Organizācijas atbalstītas dienas – Starptautiskā meža diena, Pasaules ūdens diena. To mērķis ir, ikdienā rosoties, atcerēties par vidi, ietekmēm, kuras atstājam un kā tās mazināt.
ZAĻĀ SKOLA skolēni, atzīmējot meža dienu un ūdens dienu, piedalījās ekspresaptaujās par mežu, tā aizsardzību un Valmieras minerālūdens ieguves vēsturi.
Pirmsskolēni, savukārt, rosījās dabā un radīja savas teikas par putniem. Adrians stāsta, ka “stārķis devās pie cilvēkiem mācīties dziesmu. Aizlidoja pie kādām mājām. Tur divi zēni sita akmeņus vienu pret otru “klip klap”. To dzirdēja stārķis, viņam šī skaņa iepatikās. To viņš paņēma par savu valodu, un tagad saka: “klip klap”.” Ausma teic, ka “zīlīte savu dziesmu ieguva pie upes. Viņa aizlidoja pie upes un  ieraudzīja meiteni, kura gāja uz mazu koka namiņus. Pie namiņa bija dāvana. Meitene attaisīja dāvanu kasti. Tajā bija vijole. Meitene sāka spēlēt vijoli. Zīlītei iepatikās vijoles skaņa “čī čī”. Kopš tā laika zīlīte saka: “Čī čī”.





17. februāris. Silto džemperu dienas

17.februārī vienojāmies ar citām Ekoskolām starptautiskajā kampaņā “Silto džemperu dienas”. Tās izvērtēs gana darbīgas.
Atbalstot ideju par klimata pārmaiņu neveicināšanu, samazinājām telpās temperatūru un uzvilkām jakas, džemperus. Pirmsskolēni pat adīja un tamborēja šalles. Tas gan vairāk simboliski, jo nevienu brīdi nejutām, ka ir neomulīgi auksti. Akcija bija arī kā rosinājums pārdomāt, ka ikdienu varētu vadīt nedaudz vēsākās telpās.
Kā katru gadu šajā laikā rīkojām akciju “Atver skapi!” un aicinājām atnest sev vairs nevajadzīgas, bet citiem vēl noderīgas un gana labas lietas. Pirmsskolēni un skolēni ieguva rotaļlietas, spēles un grāmatas, bet skolotājus iepriecināja vērtīgi Montessori materiāli.
Regulāri veicot Covid-19 paštestus, radās interese un jautājumi par radītajiem atkritumiem – kādi, cik daudz un kas ar tiem notiek. Uz dažiem jautājumiem radām arī atbildes. Skolēni nosvēra papīra un plastmasas atkritumus un aprēķināja, ka vienā mēnesī viens skolēns rada plastmasas atkritumus, cik sver viens lego cilvēciņš, no papīra varētu būt pagatavotas 2,5 burtnīcas, vai tajā varētu būt ietītas 40 šokolādes konfektes. Tas raisīja pārdomas, kā varētu ietaupīt resursus. Lai samazinātu papīra atkritumus, piemēram, instrukcija varētu būt digitālā formā, varētu izglītības iestādei iedot tikai vienu instrukciju. Ja veicot testu pietiktu tikai ar iekšējo strēmelīti, varētu samazināt plastmasas atkritumu rašanos.
Pēc labi paveikta darba ir pelnīta atpūta. Uz pavasara pusi, kad vietējos ābolus to izskata dēļ vairs nekārojas noēst, ir ābolkūku laiks.
Esam gatavi turpināt samazināt klimata pārmaiņas!

Silto džemperu dienas 2005. gadā aizsāka Ekoskolas Beļģijā, aicinot sabiedrību palīdzēt virzīties uz mērķi – samazināt klimata pārmaiņas. Palīdzība var izpausties itin vienkāršās ikdienas darbībās, piemēram, samazinot apkures jaudu un uzvelkot siltāku džemperi, biežāk pārvietojoties ar kājām, braucot ar velosipēdu, ēdot vairāk sezonai atbilstošu augu valsts pārtiku un neradot pārtikas atkritumus, izslēdzot elektroierīces, kad tās nelietojam, u.c. paradumos.




                                           Janvāris. No koka līdz papīram


Izrādās, ka ne visas skudras guļ ziemas miegu. Visčaklākās, kā, piemēram, SIA "ZAAO" Dabas un tehnoloģiju parka "URDA" Skudra Urda rosās arī ziemas spelgonī. Šodien pie ZAĻĀ SKOLA pirmsskolēniem viņa ieradusies ar rosinājumu dzīvot videi draudzīgi, saudzēt mežus no izciršanas un šķirot papīru, lai to var izmantot atkārtoti.
Skudra sagatavojusi āķīgus jautājumus, piemēram, cik reižu var pārstrādāt papīru.
No septiņām iespējamām viena reize noteikti ir mūsu - radām savu papīru no avīzēm.



Janvāris. Pirmsskolēni rada filmiņu "Kas ir mežs"

Vieniem mežs ir atpūtas vieta. Citiem vieta, kur iegūt meža veltes. Citi uzsver meža, koku lomu gaisa attīrīšanā. Vēl kāds iestarpina, ka koki ietekmē gaisa mitrumu. Kas nu kuram.
Tomēr ļoti lielai daļai mežs ir dzīvesvieta. ZAĻĀ SKOLA pirmsskolēni, iejūtoties savvaļas dzīvnieku lomā, radījuši filmiņu “Kas ir mežs.”

Decembris. Filmu un spēļu par mežu dienas  e-vidē

Ziemassvētkos eglīti atstājam mežā augot, jo “Mežs ir skaists.”, jo “Mežs un koki ir mājvieta dzīvai radībai.”, jo “Koki nodrošina tīru gaisu.” Tā saka pirmsskolēni un skolēni.
Mēs rīkojam spēļu e-vidē un filmu par mežu skatīšanās dienu. Pēc pie ekrāniem pavadītā laika ir sarunas, un, pārdomājot redzēto, dzirdēto, rodas kolāžas.


   



Iesakām!
Pasaules dabas fonds ir sarūpējis daudz izglītojošu animācijas filmu par dabas daudzveidību mežā. Tās ir par veciem kokiem, mirušo koksni, pameža kokiem un krūmiem, to nozīmi meža dabas daudzveidības saglabāšanā.
Skolēni augstu novērtē dokumentālo filmu “Neatstāj pēdas!”, jo tajā, kā viņi atzīst, ir dzīvē noderīgas gudrības. Tā ir filma par došanos pārgājienos gar jūru, Latvijas mežos un purvos.
Latvijas Vides aizsardzības fonds, Dabas aizsardzības pārvalde jaunākiem bērniem sarūpējusi “Eži un lielpilsēta”, “Meža sargi”, “Dabā ejot, ko atnesi, to aiznes”. Tās radījusi filmu studija Avārijas brigāde, un, protams, tīk arī pieaugušajiem.
Tas viss skatāms un paveicams arī telefonā. Izvēlies izglītojošas filmas un spēles!

 

Decembris. Videi draudzīgu dāvanu un telpu rotājumu darbnīcas

Telpas rotājam ar pašu šūtām un citādi darinātām eglītēm.
















Vislabākā dāvana ir nenopirkta dāvana. Tā rodas, ja spēj atteikties no saldumu paciņas Ziemassvētkos, un našķiem paredzēto naudu ziedot dzīvnieku labturībai. 

Fotoattēlā varētu būt 9 cilvēki, bērns, cilvēki stāv un ārā

Decembris. Akcija "Eglīte lai mežā aug"

Arī šogad eglītes atstājam mežā augot. Par prieku visai dzīvai radībai. Pat vismazākajam kukainītim.

Novembris - Ekoskolu starptautiskās Rīcības dienas

Rudens savu ir paveicis, Latviju apgleznojis, un, aizejot, krāšņumu paņēmis sev līdzi.  
Privātā pamatskola ZAĻĀ SKOLA iepriecina un sveic Latviju svētkos ar labiem darbiem un “zaļiem” darbiem. Īstenojot akciju “Iededz gaismu Latvijai!”, pirmsskolēni apglezno stikla trauciņus ar latviešu spēka zīmēm, lai tajos iedegtu svecītes, bet skolēni gatavo lāpas. Akcija ir mūsu pienesums Starptautiskām Ekoskolu Rīcības dienām.
Esam izvēlējušies iedegt gaismu Latvijai pašu sarūpētos sveču traukos un pašu pagatavotās lāpās. Tas noteikti ir daudz mīļāk, nekā izmantot citā valstī ražotu, tūkstošiem kilometru transportētu svečturi, sveci un lāpu.
Rīcības dienās sakopjam savu tuvāko apkārtni, darot paši un uz darbiem, ar kuriem netiekam galā, uzaicinot palīgos vecākus.
Kad, skatoties uz košumkrūmiem, rodas žēlums un domas par pagājušiem labajiem laikiem, saprotam, ka tie savu laiku priecējuši mūs, un ir jāšķiras, lai dotu vietu jauniem kociņiem.
No viena gan nemaz nav žēl šķirties – no auga, kurš pārņēmis Latvijas pļavas. Lai labāk izprastu Kanādas zeltslotiņas nodarījumu, noskatāmies animācijas filmu “Palmu pirāti, invazīvas sugas – drauds Latvijas dabai” (https://www.youtube.com/watch?v=lvhfmBfKZK4).
Visi kopā mēs varam iepriecināt Latviju un darīt to skaistu.



4. novembris starptautiskā Āra izglītības diena   

              

Piedalāmies starptautiskajā Āra izglītības dienā!

Dabā atrodams kaut kas zaļš un mīksts, kaut kas tievs un garš, kaut kas pelēks un ciets, kaut kas brūns un čaukstošs. Tas un vēl daudz kas cits rodams, ja esi vērīgs.

29. septembris Apjumības

Rudentiņš bagāts vīrs sagādājis brangu ražu – uzziedinājis puķes, nokrāsojis vilkābeles augļus, sabirdinājis kastaņus, nogatavinājis ābolus, nobriedinājis kastaņus un zīles. To visu, vērīgi skatoties, atrodam skolas pagalmā un dārzā.


Ekopadomes sapulce

Attālināti, bet kopā lemjam par šajā mācību gadā veicamo.


20.septembris Ekoskolu apbalvošanas pasākums

Gandarījums saņemt starptautisku atzinību - Ekoskolu Zaļo karogu - par paveikto vides izglītības jomā pagājušajā mācību gadā.

Kaut attālināti, bet kopā.



16. septembris "Velosipēds vieno", Eiropas Mobilitātes nedēļa

Ceturtdien, 16. septembrī, atzīmējot Eiropas Mobilitātes nedēļu, Valmieras Ekoskolu jaunieši dodas ikgadējā sadraudzības velobraucienā “Velosipēds vieno”. Šajā gadā brauciena tēma ir “Ekoskolu jaunieši labākai šodienai”,  tāpēc, pirms doties ceļā, katram ir iespēja izteikt savu sāpi, kas satrauc, un pārdomāt, ko darīt, lai atrisinātu problēmas.

Krišjānis velobraucienā piedalās no tā pirmssākumiem – ceturto gadu. Viņš saka, ka patīk kopības sajūta, braucot pa Valmieras ielām, un, protams, pikniks pie Gaujas. Viņu satrauc cilvēku nesaskaņas savstarpējās attiecībās un atkritumi.

Mums priekšā darbīgs mācību gads ar iespējām darīt šodienu labāku.



Lorem ipsum headerum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.