2020. gada 19. maijs

Skolā attālināti – tiešsaistē – viesojas Vides izglītība fonda žūrija, lai novērtētu mūsu darbus Ekoskolas programmā šajā mācību gadā. Lielu prieku sagādā skolēni – Kristers, Lorena, Madara, Luka un Normunds. Viņi uzdrīkstas piedalīties, lieliski pamato savu viedokli un iztur divas stundas. Lepojamies!



Aprīlis. Akcija "Izaudzē pats!"

Veselīgs dzīvesveids, veselība. Visi to grib. Un tas ir iespējams, ja visu gadu vari baudīt salātus, garšaugus un dārzeņus. Kraukšķini ledus salātus, iekodies tomātā un pievieno garšaugus. Tad neviļus, ziņkārības mākts, uzmet aci, no kuras pasaules malas tie atceļojuši uz mana galda. Itālija, Maroka, Spānija, arī Ķīna. Bet es taču pats varu audzēt uz palodzes, dārzā vai siltumnīcā. Kāpēc gan ne?
ZAĻĀ SKOLA skolēni, viņu ģimenes piedalījās akcijā “Izaudzē pats!”. Viņi, lai mazinātu transporta līdzekļu radīto piesārņojumu, kas rodas pārvadājot produktus, sēja, stādīja garšaugus, salātus un dārzeņus.


Aprīlis. Sporta svētki "Izaicinājums"

Skolas sporta svētki arī attālinātu mācību laikā, un ar šim mācību gadam pienākošos nosaukumu - "Izaicinājums". Tie ir izaicinājums sev – apvienot darbu mājā ar sporta elementu izpildi. Un ne tikai. Tie ir izaicinājums citiem – pievienojies un pierādi, ka tu arī tā vari.


22. aprīlis. Pasaules Zemes diena

Šajās dienās nu jau 50. reizi tiek atzīmēta Pasaules Zemes diena. Mēs varam būt fiziski attālināti, tomēr esam visi kopā te – uz Zemes.
Laikapstākļi lutina, lai dotos iepazīt Zemes notikumus un pasaules dažādību. Visapkārt ir rosība, kņada, visur čivina, čiepst, zum un dūc. Ar savām dziesmām, pārspējot cits citu, visskaļāk uzvedas putni, un katram ir savs stāsts vēstāms. Lai to saprastu, ir tikai vērīgi jāieklausās.
Darba karstumā putniem gadās pazaudēt pa spalvai. Atkal ir ko pētīt, kāpēc vienas spalvas ir lielas, bet citas mazas un pūkainas.
Putna knābis ir viens no viņa darbarīkiem. Meklējam darbarīkus, kuru izskats, funkcijas atgādina konkrēto putnu knābjus. Kā ir ar tādu “paēst”?
Zeme mums visiem viena. Gan tiem, kas čiepst, gan tiem kas zum, rej, ņaud, rūc un runā. Saudzēsim to. 







  







22. marts. Pasaules ūdens diena

https://www.facebook.com/zalaskolavalmiera/videos/2562765767325286/

Pētām ūdens īpašības. "Ceļojam" pa Gauju un citām Latvijas ūenstilpēm.

  
























11. februāris. "Silto džemperu diena"

Silto džemperu dienas sākums ir 2005. gads, kad Flandrijas reģiona Ekoskolas, Kioto protokola iedvesmotas, rīkoja pirmo Silto džemperu dienu. Tās sākotnējā ideja bija atgādināt par klimata pārmaiņu mazināšanas mērķi, aicinot veikt vienkāršas ikdienas darbības. Šajā dienā izdevās Flandrijas teritorijā ievērojami samazināt ogļskābās gāzes izmešus, kā arī veicināt skolēnu, uzņēmēju un varas iestāžu pārstāvju informētību par klimata pārmaiņu problemātiku.

Arī mēs, privātā pamatskola ZAĻĀ SKOLA, 11. februārī pievienojāmies ikgadējai akcijai “Silto džemperu diena”. Šajā dienā skolas telpās tika nedaudz samazināta temperatūra, un visi ieradās nedaudz siltākā apģērbā.
Kā katru gadu, rosinot ģimenes nest uz skolu sev vairs nevajadzīgu, bet gana labu un citiem noderīgu apģērbu, rotaļlietas, sporta inventāru, rīkojām akciju “Atver skapi!”.
Atbalstot kampaņas iniciatoru šī gada aicinājumu akcentēt saistību starp bioloģisko daudzveidību un klimata pārmaiņām, stādījām sīpoliņus un sējām sēklas, lai ar laiku varētu veselīgi mieloties.

 



4.-10. novembris. Starptautiskās Rīcības dienas

No 4. 10. novembrim piedalāmies starptautiskās Rīcības dienās, šī gada tēma – “Par nākotni bez klimata krīzes”.
Latvijas Ekoskolas katru gadu piedalās nedēļu ilgā starptautiskā Rīcības dienu kampaņā  ar mērķi uzrunāt sabiedrību, vērst uzmanību nozīmīgām vides problēmām pasaulē un rosināt uz to mazinošu rīcību. Šī gada Rīcības dienas veltītas Klimata krīzes tēmai. Katastrofālas klimata pārmaiņas, par kādām brīdina zinātnieki, ir iespējams novērst. Tās ir atkarīgas no mūsu izvēlēm un radītā CO2 piesārņojuma. 
Nav noslēpums, ka skolēni daudz laika pavada spēlējot spēles savos telefonos, un tas ne vienmēr iepriecina vecākus, skolotājus. Internetā var atrast arī izzinošu, izglītojošu un noderīgu informāciju. ZAĻĀ SKOLA skolēni raksta darba lapās izlaistos vārdus/skaitļus un diskutē, kā informācijas gūzmā atrast patiesību, kā to nošķirt no meliem.
Daudzas ar vidi saistītas organizācijas savas mājas lapas veltījušas arī izglītojošam darbam un  ievietojušas tajās spēles, testus un filmas. Apkopojam interneta adreses, pievienojam QR kodus, un, skolēni, izmantojot savus telefonus, paplašina zināšanas, kā rīkoties videi draudzīgi. Izmantojam SIA ZAAO, “Zaļā brīvība”, “Latvijas Dabas fonds”, “Zaļā josta” mājas lapas. 3.-9. klašu skolēnu vislielāko atsaucību gūst “Zaļā brīvība” spēle “Ikdienas varonis”. Tā ir interaktīvs tiešsaistes rīks, kas ļauj ieskatīties pārtikas atkritumu mazināšanas pasaulē un iztēloties, ka katrs savā ikdienā esam varonis, kas veic dažādas patērētājam pazīstamas “misijas” mazinot pārtikas atkritumus (http://www.vartotojai.lt/sincerelyfood/game/). Pirmsskolēni ir par Dabas aizsardzības pārvaldes sadarbībā ar filmu studiju “Animācijas brigāde” radītām izglītojošām leļļu īsfilmām unZaļā josta” multiplikācijas filmiņu "Dāvana", kurā vienkārši, bez valodas palīdzības, parāda, ka ikviens no mums var rūpēties par apkārtējo vidi un kopīgi ar filmiņas galveno varoni Ezīti iemācīties, ka konfekšpapīriņu labāk izmest tam paredzētā vietā, nevis kur pagadās.

Tostarp šajā nedēļā skolas telpās izvietojam atkritumu tvertnes un marķējam ar skolēnu e-vidē sameklētu atbilstīgu informāciju.













Secinājums. Internetā var atrast noderīgu informāciju, to gan vislabāk, kā pierāda aizpildītās darba lapas, meklēt “Vikipēdija”. Tāpat ir iespēja spēlēt izglītojošas spēles, skatīties filmiņas un aizpildīt testus.


31. oktobris. Skolēni mācās par bioloģisko daudzveidību un gudru pārvaldību

Ceturtdien, 31.oktobrī, Valmieras sākumskolā, piedaloties skolēniem un pedagogiem no Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskolas, Valmieras sākumskolas, Valmieras Pārgaujas sākumskolas, Valmieras 2.vidusskolas, Valmieras Gaujas krasta vidusskolas – attīstības centra, privātās pamatskolas ZAĻĀ SKOLA, Valmieras Viestura vidusskolas un Valmieras 5.vidusskolas, notika "Bioloģiskās daudzveidības diena: Pārvaldi gudri!".
Pasākumā bija iespēja uzzināt vairāk par bioloģisko daudzveidību, tās nozīmi un saglabāšanas nepieciešamību, ekosistēmu pakalpojumiem, to pielietojamību. Mācību pastaigas laikā skolēni izzināja pilsētplānošanas un teritorijas līdzsvarotas attīstības nozīmi, novēroja vides atšķirības pastaigu maršrutā gar Gaujas labo krastu un Ģīmes dabas takā.  Tas deva iespēju bioloģiskās daudzveidības un ekosistēmu pakalpojumu jautājumus vērtēt konkrētajā dabas vidē. Savukārt ar lomu spēles elementiem tika izspēlēti abu teritoriju attīstības scenāriji. Skolēni guva pieredzi dažādu interešu grupu savstarpējā komunikācijā un pārdomāja dabas un ekosistēmu pakalpojumu nozīmi nākotnes profesionālajā darbībā. 
Pasākumu vadīja biedrības "Baltijas Vides Forums" eksperts bioloģiskās daudzveidības un ekosistēmu pakalpojumu jautājumos Edgars Bojārs un eksperte sabiedrības iesaistes jautājumos Dace Strigune. Pasākumā piedalījās arī pārstāvji no Valmieras pilsētas pašvaldības un biedrības “Valmieras Attīstības aģentūra”.


“Bioloģiskās daudzveidības diena: pārvaldi gudri!” notika projekta "Ilgtspējas prasmes nākotnes profesionāļiem" ietvaros. Projektu ievieš biedrība “Valmieras Attīstības aģentūra” sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību, piesaistot dažādus nozares ekspertus pasākumu organizēšanā. Projekta kopējās izmaksas ir 11 039 EUR.  9 935 EUR no tām ir Latvijas vides aizsardzības fonda līdzfinansējums.


 30. oktobris. Vides un drošības diena "Es. Vide. Drošība."

Trešdien, 30. oktobrī 1.-6. klašu skolēni un viņu skolotājas devās uz Dabas un tehnoloģiju parku "URDA", lai piedalītos vides un drošības dienā "Es. Vide. Drošība."

Uz Dabas un tehnoloģiju parku visi devās ar autobusu. Kā saka skolēni: "Kopā jautrāk". Un ne tikai, Tā ir arī videi draudzīgāk.

Skolēni darbojās SIA "Volvo Truck Latvia" un autoskolas "Lauris S" nodarbībā “Apstājies. Paskaties. Pamāj.” Viņi modelēja reālas satiksmes situācijas un, apsēžoties pie smagās automašīnas stūres, iejutās vadītāja lomā. Sākoties “tumšajam gadalaikam”, aktuālas bija sarunas par drošu uzvedību uz ielas, ceļu tuvumā un par rīcību, ieraugot kravas automašīnas. Skolēniem lieti noderēja zināšanas par vidi, piedaloties erudīcijas spēlē par transportu un gatavojot transporta līdzekļus.












No septembra līdz decembrim izglītojamies par ilgtspēju

Esam iesaistījušies "Valmieras Attīstības aģentūra" un Valmieras pilsētas pašvaldības organizētajā projektā “Ilgtspējas prasmes nākotnes profesionāļiem”. Kopā ar jauniešiem no desmit Valmieras, Cēsu un Limbažu skolām šajā mācību semestrī padziļināti iesaistāmies dažādos ar vides saglabāšanu saistītos izglītības pasākumos, lai interaktīvā veidā izglītototos par ilgtspēju, tās nozīmi ikdienā un vēlāk profesionālajā darbībā. 

 Apgūstam spēles Eco-Buddy vadības un izmantošanas prasmes.

https://www.valmiera.lv/lv/jaunumi/zala_valmiera/21989_valmieras_cesu_un_limbazu_skoleni_ilgtspejas_izglitibu_apgus_padzilinati/








10.oktobris. Eiropas Mobilitātes nedēļas noslēgums

Ceturtdien, 10.oktobrī, Valmieras muzeja Izstāžu namā notika Eiropas Sociālās riteņbraukšanas izaicinājuma dalībnieku apbalvošana un pateicības vakars Eiropas Mobilitātes nedēļas organizatoriem Valmierā. Vienlaikus tika izvērtēti Eiropas Mobilitātes nedēļas dalībnieku sniegtie ierosinājumi pilsētas transporta infrastruktūras uzlabošanai.

https://www.valmiera.lv/lv/jaunumi/zala_valmiera/22063_nosledzies_eiropas_socialas_ritenbrauksanas_izaicinajums_un_eiropas_mobilitates_nedela_valmiera/


  




19.septembris. „Izvēlies velosipēdu!”

Eiropas Mobilitātes nedēļa turpinās! Valmieras centrā pie lielveikala “Valleta” dziedam pašu sacerētu dziesmu un rosinām valmieriešus, pilsētas viesus pārvietoties videi draudzīgi un, ejot kājām, braucot ar velosipēdu, baudīt apkārt notiekošo.

17.septembris. „Velosipēds vieno!”

Eiropas Mobilitātes nedēļā velosipēds vienoja Valmieras Ekoskolas kopīgā braucienā pa Valmieru, rotaļās un sarunās. Velobrauciens bija

rosinājums iedzīvotājiem izvēlēties videi draudzīgu pārvietošanās veidu. Labos darbus nosvinējām ar zāļu tēju un maltīti atpūtas vietā pie Gaujas.
https://www.valmiera.lv/lv/jaunumi/zala_valmiera/21859_ekoskolu_jauniesi_vienojas_veloakcija_velosipeds_vieno/














Skolas Ekopadome prāto un plāno šī mācību gada darbus

Apkopojot aptaujas datus, top Vides novērtējums. vides_ietekmju_novertejums_datu_bazei_2019_2020.zip


 Esam gatavi sastādīt Darba plānu                                                                


un Vides kodeksu


19. septembris. Dalība energoefektivitātes seminārā

19. septembrī Smiltenes novada Bilskas pamatskolā piedalāmies Vidzemes plānošanas reģiona īstenotās programmas "Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs" seminārā. Ar stāstījumu, kā izglītojam pirmsskolēnus, skolēnus, kā rīkojamies praktiski un, spēlējot spēles, dalāmies energoefektīvas saimniekošanas pieredzē savā skolā.

 http://19. septembris


4. septembris. Pārgājiens

4. septembrī ZAĻĀ SKOLA skolēni un skolotāji devās pārgājienā pa Abula dabas taku. Pulcējāmies pie atpūtas bāzes Baiļi un gar Abula krastu gājām uz Brenguļiem. Ejot veicām ploggingu. Lai arī atkritumu mūsu ceļā nebija daudz,  savācām divus pilnus atkritumu maisus. Brenguļu alus sētā organizējām pikniku. Kā galvenos piknika mērķus izvirzījām: atkritumu neradīšanu, dalīšanos ar savā dārzā audzētiem produktiem, neizmantot vienreizlietojamos traukus un savstarpēju saliedēšanos. Bijām pārdomājuši, lai mūsu pārvietošanās būtu videi draudzīga, lai nokļūtu atpakaļ Valmierā, braucām ar vilcienu. 









27. augusts. Ikgadējā pedagogu konference

27. augustā Valmieras sākumskolā un Valmieras Valsts ģimnāzijā, uzsākot jauno mācību gadu, notika ikgadējā izglītības konference, kurā piedalījās vairāk nekā 450 pedagogu. Šogad konferences moto bija – Mācies un iedvesmo!
ZAĻĀ SKOLA pedagogi apmeklēja darbnīcas un guva idejas, atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem. Un ne tikai ... Mums bija iespēja arī iedvesmot Valmieras pilsētas un Kocēnu novada pirmsskolas izglītības iestāžu kolēģus, pārrunājot par vides problēmām pasaulē un iepazīstinot ar Ekoskolu programmu, tās īstenošanas pieredzi.









14. līdz 18. augusts. Jau devīto gadu vasarā tiekas Ekoskolas

No 14. līdz 18. augustam Vides izglītības fonds Limbažu 3. vidusskolā pulcēja vairāk nekā 200 dalībnieku no Latvijas Ekoskolām.

Nu jau devītajā Ekoskolu vasaras forumā, kā jau ierasts, pieredzē apmainījās Ekoskolu pārstāvji, zinātnieki un dabas aizsardzības speciālisti, nodrošinot, ka Ekoskolu vides izglītības tīkls darbojas pēc labākajiem zinātnei atbilstošajiem principiem un mūsdienīgām metodēm. Šī gada pasākuma centrālās tēmas bija klimata krīze un dabas izzušanas jautājumi.
Pirmajās Forumā dienās pulcējās Ekoskolu pedagogi, bet pēc tam aktivitātēs piedalījās aktīvākie Ekoskolu jaunieši. Esam izauguši – pirmo reizi Ekoskolu vasaras forumā piedalījās arī ZAĻĀ SKOLA 6. klases skolnieki.
Šī gada nodarbībās bija pārrunas par saikni starp lauksaimniecības piesārņojumu un dabas izzušanu, dabas vērtībām, par ko liecina dabas skaitīšana, kā arī visu, kas saistās ar klimata krīzi. Transporta, enerģijas, apģērbu un pārtikas patēriņa izmaiņas var būtiski palīdzēt pārejā uz ilgtspējīgu nākotni – to uzsvēra eksperti no Zaļās brīvības, Pasaules dabas fonda, Pilsēta cilvēkiem, Fashion Revolution Latvija, kā arī daudzām citām organizācijām.
Viena diena bija veltīta jauniešu pilsoniskajai līdzdalībai un iespējām pedagogiem to veicināt ar vides aizsardzības aktivitāšu palīdzību.
Sekojot labākajai praksei, pasākumā neizmantojām vienreizlietojamos traukus, ēdienkartē bija samazināts dzīvnieku izcelsmes produktu daudzums, protams, saglabājot visas nepieciešamās uzturvielas veselīgai diētai un vienlaikus atsaucoties vairāku starptautisko vides aizsardzības ziņojumu aicinājumiem.

 

Vides izglītības fonds (FEE Latvia) bija tiešraidē.

15. augusts plkst. 13:07, 15. Aug, Edmunds Cepurītis no Vides izglītības fonda stāsta par klimata pārmaiņām. Kur mēs esam šobrīd un vai viss ir tik slikti?;

15. augusts plkst. 23:43 Elīna Pēkšēna no Pasaules dabas fonda stāsta par bioloģisko daudzveidību un to, kā to veicināt;

Sestdien, Quo tu domā? iepazīstina ar argumentācijas veidošanu un stāsta par debatēm;

Sestdien, Laura Auliciema no Latvijas Universitātes stāsta par dabisku mežu vērtībām Latvijā.