20. maijs. Bišu diena un Āra izglītības diena   

Šodien Ekoskolām dubultsvētki. Visā pasaulē tiek atzīmēta gan Bišu diena, gan Āra izglītības diena.

ZAĻĀ SKOLA pirmsskolēni prāto, kā savulaik radušās puķes un kā tās tikušas pie vārdiem.

Nu lūk, māllēpe. Izrādās kāds celtnieks savulaik nesis ķieģeli, tas izslīdējis no rokām. Vietā, kur tas nokritis, izaugusi puķe, kura nosaukta par māllēpi.
Savukārt dzeltenā gaiļbiksīte radusies un savu vārdu guvusi pateicoties kādam gailim. Tas vicinājis spārnus un izrādījies divām vistiņām. Viņš, tā plātoties, palicis bez biksēm. Notikuma vietā ar laiku izaugusi puķe – gaiļbiksīte.
Mums šie stāsti, dzerot gaiļbiksīšu tēju, dienu noteikti padarīs jestrāku.





Latvijas Ornitaloģijas biedrības Gada putna zīmējumu konkurss "Laukirbe"

ZAĻĀ SKOLA pirmsskolēni piedalās Latvijas Ornitoloģijas biedrības Gada putna zīmējumu konkursā “Laukirbe”.
Laukirbi, tās noslēgtā dzīvesveida dēļ, dabā redzējis vien retais. Bērni, klausoties stāstus, vērojot attēlus, iztēlojas, kā dzīvo rūsgani brūni raibais nometnieks un savus iespaidus attēlo krāsās.



Marts, aprīlis akcija "Mana zaļā palodze"

Kamēr uzturā lietojamu zaļumu dabā pamaz, ZAĻĀ SKOLA Ekopadome rīkoja akciju “Mana zaļā palodze”, aicinot sēt, diedzēt, stādīt un, protams, mieloties ar pašu izaudzēto.
Lietojot pašu izaudzētus zaļumus, mēs rūpējamies ne tikai par savu veselību, bet arī vidi – ietaupām resursus, neradām iepakojumu atkritumus, neveicinām transporta līdzekļu radītā piesārņojuma rašanos. Ir laba apziņa, ka varu to paveikt!


21.marts – Pasaules Ūdens diena, 

22.marts – Starptautiskā meža diena

Suminām ūdeni un mežu!
ZAĻĀ SKOLA pirmsskolēni dodas gar Gauju uz Ģīmes dabas taku un vienuviet iepazīst mežu, upi, dīķi un purvu.











Februāris. Akcija "Izdari labu darbu!"

Izdari labu darbu! ZAĻĀ SKOLA Ekopadome februārī aicināja skolēnu un pirmsskolēnu ģimenes. Izdari labu darbu – sev vairs nevajadzīgo, bet gana labo spēli, rotaļlietu atnes uz skolu.
Akcija nu ir beigusies. Vecās, bet gana labās lietiņas ir atkal derīgas, un turpmāk sagādās vēl gana daudz patīkamu brīžu.
Paldies visiem vecākiem, kuri pārskatīja spēļu un rotaļlietu plauktus, paldies visiem bērniem, kuri bija ar mieru šķirties no savām mīļajām lietām.
Mēs esam izdarījuši labu darbu, iepriecinot cits citu. Bet, iespējams, pat neienāca prātā, ka ar savu rīcību mazinājām klimata pārmaiņas. Pat nelielas izmaiņas mūsu paradumos un ikdienas rīcībā mazina siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisijas. Turklāt saudzēt klimatu bieži vien nozīmē arī ietaupīt naudu, nemazinot dzīves kvalitāti. 




9. februāris "Silto džemperu diena"

Pagājušas simts dienas kopš tikšanās pirmajā septembrī. Tas ir nopietns iemesls kārtīgām svinībām. ZAĻĀ SKOLA pirmsskolēni plāno ne tikai, ko liks galdā, kā svinēs, bet arī kā rotās telpas. Veikalos ir iegādājami dažādi koši telpu dekori, tostarp baloni. Skaisti. Kāds par visu ir padomājis. Tomēr ir pārdomas par materiāliem, to ieguvi un ražošanu, kas ar tiem notiek pēc svinībām. Kā rosoties darīt videi labu. Kā neradīt klimata pārmaiņas, neiznīdēt bioloģisko daudzveidību, izmantot enerģiju racionāli. ZAĻĀ SKOLA pirmsskolēni meklē atbildes uz ļoti sarežģītiem, bet sev nozīmīgiem jautājumiem.  
Tad kad samilzt daudz problēmu un nevar rast atbildes uz jautājumiem, paveroties apkārt, redzams, ka tās tepat vien ir. Ideja telpu rotāšanai rodas, noskatoties Vidzemes plānošanas reģiona projekta WasteArt nodarbību materiālu. Super! Mums būs karodziņi. Tieši simts! Atkal problēma. No kāda materiāla, kur to dabūt, cik tas maksās. Talkā nāk biedrības Zaļā brīvība kampaņa “Atmasko T-kreklu!”, rosinot pārskatīt savu T-kreklu kolekciju skapjos. Mums to ir gana! Simtā diena nosvinēta un sagaidīta Ekoskolu starptautiskā akcija, lai mazinātu klimata pārmaiņas -  "Silto džemperu diena" ('Thick Jumper Day'). T-krekli ir pārtapuši karodziņos, samazinām telpās temperatūru un velkam džemperus! 

 











Novembra pirmā nedēļa. 

Ekoskolu starptautiskās Rīcības dienas

Valsts svētku laikā daudzviet notiek pasākumi, uz kuriem cilvēki ņem līdzi āra svecīti. Sveces saliktas garās virtenēs, latvju rakstos. Skaisti. Sveču liesmiņas rada īpašu noskaņu, raisa kopības izjūtu un patriotisma jūtas.
Vairums cilvēku izmanto sveces plastmasas trauciņos. Iespējams, tāpēc, ka tā ir lētāk, iespējams, tāpēc, ka līdz šim nav aizdomājušies, kas ar trauciņiem notiks tad, kad svecītes būs izdegušas un svētki beigušies.
Plastmasas trauciņi nav pārstrādājami, tie netiek pieņemti kā šķirotie atkritumi. Tos varam nodod pie kopējiem atkritumiem, kas tiek nogādāti atkritumu poligonā. Ļoti iespējams, ka tos ar laiku pārstrādās kāds uzņēmums. Diemžēl arī stikla sveču trauki netiek pieņemti kā šķirotie atkritumi. Tomēr stikla sveču traukiem ir savas priekšrocības – tos var lietot atkārti, un tie ir vizuāli pievilcīgāki.
Pārstrādei var nodot tikai stikla pudeles un burkas. Tāpēc rosinām svētkos, arī ikdienā izmantot sveces stikla traukos.  
 
Sveču traukus no burciņām var izgatavot pats! Latvija nav pelnījusi dabai kaitīgo plastmasu. Radīsim Latvijai skaistus svētkus! 




23. oktobris. Skolotājas mācās par bioloģisko daudzveidību

Skolotājas piedalās Vides izglītības fonda organizētā divu dienu seminārā par bioloģisko daudzveidību. Sākums ZOOM tiešsaistē, noslēgums ar izkustēšanos biologu un ģeologu vadībā Cenu purvā.


Oktobris. Tautās laists “HOB’s adventure. Hands on biodiversity” nodarbību materiāls

Ir milzīgs gandarījums redzēt savu vārdu – ZAĻĀ SKOLA – Vides izglītības fonda sadarbībā ar partneriem no Slovēnijas, Islandes un Igaunijas īstenotā starptautiskā projekta Erasmus+ “HOB’s adventure. Hands on biodiversity” izveidotajā nodarbību materiālā par bioloģisko daudzveidību pirmsskolām un sākumskolām.
Vēl lielāks gandarījums dalīties ar savu artavu.


Materiāls ir sadalīts vairākās nodaļās, izdalot projektus un aktivitātes bērniem divās vecuma grupās – no 5-7 gadiem un no 7-9 gadiem. Papildus materiāla noslēgumā tiek piedāvāti nodarbību plāni, kurus iespējams pielāgot savai realitātei, papildinot ar konkrētā reģionā sastopamajiem organismiem.
Metodiskā materiāla mērķis ir sniegt pēc iespējas plašākas iespējas apgūt bioloģiskās daudzveidības tēmu, īpašu uzmanību pievēršot tādām šodienas mācīšanās pieejām un metodēm kā digitālie rīki, vienlaikus saglabājot iespēju katru no aktivitātēm īstenot dažādos veidos. Savukārt nodarbību plāni ir veidoti par pamatu ņemot 40 līdz 45 minūšu mācību stundas intervālu ar iespējām variēt un pielāgot katras nodarbības mērķim un plānam.

Materiāls pieejams ŠEIT 
https://biodaudzveidibaekoskolam.files.wordpress.com/2020/10/hob-handbook_lv_25.06._final.pdf


16. oktobris pasaules Pārtikas diena

Šonedēļ pasaules Pārtikas diena. To kopš 1981.gada 16.oktobra aicina atzīmēt ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija, lai aktualizētu sabiedrībā ar lauksaimniecības un pārtikas jomām saistītus izaicinājumus. Pārtikas un dažādu dzērienu patērēšana ir cilvēka pamatvajadzība, taču tas, kādā veidā un apjomos tas tiek darīts šobrīd, rada milzīgu negatīvu ietekmi uz vidi un veicina klimata pārmaiņas, bioloģiskās daudzveidības samazināšanos un piesārņojumu. Tas, kā rūpnieciski attīstītās valstis piesavinās pasaules resursus, cilvēkiem nabadzīgajās valstīs liek ik dienu izjust izsalkumu.
 
Lai dotu savu artavu klimata pārmaiņu samazināšanā, mēs, ZAĻĀ SKOLA, izpētām veikalā iegādāto produktu sastāvu, apzinām izejvielu ieguves vietas, valstis.
Veikalā pirktajā saldējumā sagaršojam cukuru, ievārījumu, šokolādi un, protams, pienu. Ceļu ir daudz – no katras izejvielas ieguves un pārstrādes vietas līdz mūsu galdam. Ceļi arīdzan gari. Vistālākos ceļus mērojušas kakao pupiņas. Rosinājums gatavot pašiem saldējumu no vietējām izejvielām. Un aukstais gardums pašu radīts ir daudzkārt gardāks, jo zinām, ka ietekmi uz vidi tas atstāj daudzkārt mazāku nekā veikalā pirktais.
Cepam maizi no bioloģiskiem miltiem un virsū ziežam zemnieku saimniecībā ievāktu medu. Kas var būt gardāks par šo!
 
Mūsu ieteikums. Izvēlies bioloģiskos pārtikas produktus, kas ir marķēti ar attiecīgu zīmi, iegādājies produktus pie vietējiem zemniekiem, bet dabas veltes sagādā pats. Pēc iespējas izvēlies Latvijā ražotas preces, tādējādi samazināsi transportēšanas radīto gaisa piesārņojumu un stiprināsi vietējo ekonomiku.

 






















Skolas Ekopadome prāto un plāno 2020./2021.mācību gada darbus

Apkopojot aptaujas datus, top Vides ietekmju novērtējums.















Pēc Vides ietekmju novērtējuma, skaidrs, ka šī gada tēma ir Klimata pārmaiņas.

MĒRĶIS. Privātās pamatskolas ZAĻĀ SKOLA Ekopadomes 2020./2021.mācību gada mērķis – izglītojot un praktiski rīkojoties transporta un pārtikas jomās, samazināt skolas oglekļa pēdu.
UZDEVUMI:
1. Gūt pamatzināšanas par:
* klimata pārmaiņām, to cēloņiem, sekām, kā rīkoties, lai tās samazinātu,
* klimata pārmaiņu ietekmi uz dabu un ekonomiku,
* to, kā veikt, apkopot laikapstākļu novērojumus;
2. Zināšanas par transporta ietekmi uz vidi izmantot praksē:
*  aktualizēt videi draudzīgu pārvietošanos,
* iegūt velosipēda vadītāja apliecību,
* pagatavot velosipēdu novietni;
3.  Paplašināt zināšanas par pārtikas produktu saikni ar vides problēmām un tās izmantot praksē:
* atjaunot veģetāro dienu,
* izpētīt pārtikas produktu ceļus līdz galdam,
* rīkot videi draudzīgu ēdienu meistarklases,
* audzēt pašiem.

Septembris. No ierosinājuma līdz velostatīvam

Iegrauzies sārtā, kraukšķīgā, pēc rudens smaržojošā ābolā un dodies ceļā. Ej, skaties, pēti un domā. Gribas ātrāk? Uzsēdies uz velosipēda un apceļo tuvējo pasauli.
Normunds atzīst, ka viņš izvēlas iet kājām un braukt ar velosipēdu, jo tās ir fiziskas un dabai draudzīgas aktivitātes, pietam, šādi pārvietojoties, var ietaupīt naudu. Lai uzzinātu, kāpēc klases biedri izvēlas pārvietoties ar velosipēdu, iet kājām, Normunds izvaicā viņus. Jānim būtiski šķiet, ka šādi viņš ir fiziski aktīvs un palīdz zemei. Luka uzsver, ka pārvietošanās ar kājām vai velosipēdu ir laba dabai un arīdzan ķermenim. Visi atzīst, ka neko no tā nevar rast, braucot automašīnā.
Ja pārvietojies ar velosipēdu, tas kļūst par sabiedroto, pat draugu, un gribas, lai tas jūtas labi. Ilgu laiku ZAĻĀ SKOLA jaunieši savus velosipēdus stutēja pie skolas sienas un vēl šur tur. Lai rastu risinājumu un mudinātu jauniešus ierasties skolā ar velosipēdiem, skolas Ekopadome, lai labāk raisītos domas, apsēdās pie SIA ZAAO konkursā iegūtās veselīgo našķu burkas. Viņu ideja pagatavot velostatīvus un uzrunāt vecākus palīdzēt guva atbalstu. Paldies Amoliņu ģimenei par sagādātajiem kokmateriāliem, tos skolēni lika lietā, paši pagatavojot velostatīvus. Nu velosipēdi, kamēr paši saimnieki aizņemti ar zinību gūšanu, jūtas labi.
Transports ir viens no lielākajiem gaisa piesārņotājiem un klimata pārmaiņu veicinātājiem – saskaņā ar 2017. gada VARAM datiem Latvijā tā bija gandrīz viena trešā daļa (29%) no kopējā siltumnīcas efektu izraisošo gāzu (SEG) emisiju daudzuma.









 


















24. septembis. Akcija "Velosipēds vieno"

Ceturtdien, 24.septembrī, Valmieras Ekoskolu jaunieši - mēs, privātās pamatskolas ZAĻĀ SKOLA jaunieši, Valmieras Pārgaujas sākumskolas, Valmieras 2.vidusskolas un Valmieras Viestura vidusskolas jaunieši - jau trešo gadu kopīgi vienojās velobraucienā "Velosipēds vieno". Velobrauciena laikā viesojāmies Valmieras "Ekobērnudārzos" "Vālodzīte" un "Krācītes" un kopā ar Valsts policijas Runci Rūdi mācījāmies par drošību, braucot ar velosipēdu. 

Velobrauciens "Velosipēds vieno" ik gadu notiek kā Valmieras Ekoskolu un Valmieras pilsētas pašvaldības Eiropas Mobilitātes nedēļas aktivitāte, rosinot velosipēdu izmantot kā videi draudzīgu pārvietošanās līdzekli. Šogad kopā ar jauniešiem tika pārrunāti ne mazāk svarīgie drošības jautājumi.