22. maijs starptautiskā Bioloģiskās daudzveidības diena 

Starptautiskajā bioloģiskās daudzveidības dienā dodamies augu medībās, apbruņojušies ar telefona aplikāciju Google Lens, papīra lapām un zīmuļiem, lai atradumus apkopotu herbārijā.

















20. maijs starptautiskā Bišu diena 

Pasaules Bišu dienā dāvanā bitēm un citiem apputeksnētājiem kukaiņiem sējam un stādām puķes.

18. maijs starptautiskā Āra izglītības diena

Ārā ejam, darbojamies katru dienu, bet starptautiskā Āra izglītības diena ir kā rosinājums vēl vairāk laika pavadīt ārā, būt vēl vērīgākam, būt vēl jutīgākam. Šajā, āra izglītībai veltītajā, dienā čiekuri un akmentiņi pārvēršas tēlos, interesi raisa dzīvo radību rosība, bet darbs pats parāda, kas veicams, kas sējams un stādāms, un, lai nodrošinātos pret aizmiršanu, viss ir pierakstāms.




11. maijs Valmieras ūdens, Notekūdeņu attīrīšanas stacijā

11.maijā esam SIA "Valmieras ūdens" notekūdeņu attīrīšanas stacijā. Vērojam, kā ar bioloģiskām metodēm attīra pa kanalizācijas caurulēm pievadīto ūdeni un to nu jau tīru iepludina Gaujā. Redzot ieguldītos resursus, prāts nenesas uz nedarbiem, un attieksme pret vidi kļūst arvien saudzīgāk.









Modei ūdeni nevajaga. Zaļais, kur esi!

Ūdens ir dzīvībai nepieciešams un, lai saražotu vienu kokvilnas T-kreklu, ir nepieciešams apmēram 2700 l ūdens. Tas, kā mēs ikkatrs rīkojamies ar drēbēm pēc to nopirkšanas - kā un cik bieži mazgājam, cik ilgi valkājam utt., ietekmē arī vidi. 85% audumu nokļūst izgāztuvēs, kur tie sadalās apmēram 40 gadus. Zaļās skolas mazie audzēkņi no vecajiem T-krekliem pagatavoja sev maisiņus, kur likt sporta tērpus.



31. marts URDA un Vannas istabas briesmonīši

ZAĻĀ SKOLA pirmsskolēni mācās SIA "ZAAO" Dabas un tehnoloģiju parkā "URDA" un apgūst dzīves prasmes. Viņi vēro, darbojas un spriež par cilvēku iepirkšanās paradumiem.
Milzīgie atkritumu kalni ir kā atgādinājums neiegādāties neko lieku. Bet ķīmisko vielu bīstamības simboli uz ikdienā izmantojamo mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļu iepakojumiem brīdina, ka šos produktus izmantojot, tiek nodarīts kaitējums cilvēkiem un dabai.
Esot kopā ar skudru Urdu, pārliecināmies, lai paši neradītu un nesastaptos ar "briesmonīšiem" savā mājā, varam izmantot dabīgus tīrīšanas līdzekļus. Mēs varam dzīvot cilvēkiem un dabai draudzīgi.












Jūra sākas manā mājā

Pavasaris, un saules gaismā apžilbst acis no skaistā, kas ir ap tevi. Tomēr saules stari ielaužas arī apslēptākos nostūros un izgaismo ne visai patīkamo.
ZAĻĀ SKOLA pirmsskolēni, lai arī ar nelielu dzīves pieredzi, saprot, ka dabā viss ir saistīts, ka tas, kā rīkojos, ietekmē citus cilvēkus un dabu.
Kukainis ūdensmērītājs pārvietojas pa ūdens virsmu. Kad ūdenī ieplūst tīrīšanas līdzekļi un daudz kas cits no mūsu mājsaimniecībām, ūdensmērītāji nevar pārvietoties – tie grimst. Vēlāk, skolas gados, kad tagadējie pirmsskolēni apgūs fizikas gudrības, viņi sapratīs, ka ticis izmainīts ūdens spraigums. To samazina ūdenī nokļuvušie mazgāšanas līdzekļi, kurus rūpnīcās pievieno, lai labāk samitrinās auduma šķiedras un netīrie trauki.
Ko darīt? Var izvēlēties eko sertificētus tīrīšanas līdzekļus vai dabiskus tīrīšanas līdzekļus, piemēram, sodu, citronu.


22. marts Starptautiskā Ūdens diena

Dienas paiet teju kā grāmatā par Maksu un Moricu “Tikko nedarbs viens ir beigts, tā jau nākamais tiek steigts”. Mums gan tie ir darbi, kuri nomaina cits citu, piedaloties starptautiskajās vides dienās – vakar starptautiskajā Meža dienā, šodien jau starptautiskajā Ūdens dienā. Mēs skatāmies pašu pirmsskolēnu radītas filmiņas par ūdens taupīgu izmantošanu, pirmsskolēni demonstrē eksperimentus ar ūdeni, zīmē, krāso, pēta.

Šī gada Ūdens dienas simbols kolibri, nesot ūdens lāses, lai nodzēstu lielu ugunsgrēku, kamēr citi nolūkojas traģēdijā, ar savu rīcību rosina “Esi pārmaiņas, kuras Tu vēlies redzēt pasaulē. Esi kā kolibri putniņš, rīkojieties tagad!


Pasaules Ūdens diena katru gadu tiek svinēta 22. martā. Tā akcentē ūdens nozīmi cilvēka dzīvē, tā patieso vērtību un to, kā mēs visi kopā varam labāk aizsargāt šo vitāli svarīgo resursu, jo piesārņojums daudzviet rada milzu izaicinājumus nodrošināt cilvēka pamatvajadzību pēc tīra ūdens. Pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) iniciatīvas tā pirmo reizi visā pasaulē tika atzīmēta 1993. gadā. Šī diena ir starptautiskas svinības un iespēja aicināt ikvienu pievērst uzmanību ūdens resursu nozīmei un ilgtspējīgai apsaimniekošanai, mudinot sabiedrību domāt ne vien par savas, bet arī nākamo paaudžu veselību un izdzīvošanas iespējām. Latvijā šo dienu atzīmē kopš 1996. gada.

                            21. marts Starptautiskā Meža diena


Starptautiskajā Meža dienā dodamies uz Ģīmes dabas taku, prātojam, kāpēc mežam par godu ir atvēlēta vesela svinību diena, kāpēc saudzēt mežu, kā rūpēties par to. Svētkos mežam uzdāvinām dabā atrasto dārgumu kolāžu.


 Ekoskolu Ziemas forums no 24. februāra līdz 26. februārim

Ekoskolu Ziemas forums 2023, daloties pieredzē un krājot videi draudzīgas rīcības idejas, paskrējis nemanot. Starp sarunām par klimata pārmaiņām, aprites ekonomiku, ilgtspējīgu mobilitāti, videi draudzīgu dzīvesveidu ir satikti brīnišķīgi kolēģi un jaunieši no visas Latvijas.

Jūra sākas manā mājā

Pētām, kas notiek ar caurulēm, ja eļļu nomazgā. Pirmsskolēnu prāts nemierīgs, viņi urķējas, jautā un meklē atbildes. Mūsu  sarunas un darbi par tēmu ūdens lēnām iegūst seriāla raksturu. “Jūra sākas manā mājā” jaunākā sērija ir par to, kas notiek ar kanalizācijas caurulēm, ja eļļu nomazgā ar ūdeni. 


                            

 9. februāris. Starptautiskā Silto džemperu diena

ZAĻĀ SKOLA, tāpat, kā daudzas citas Ekoskolas, 9. februārī piedalās Silto džemperu dienas akcijā. Arī mēs, kā ierasts Silto džemperu dienā, telpās nedaudz samazinām temperatūru un uzvelkam džemperus. Šādā simboliskā veidā apliecinām atbalstu iniciatīvai, kuru 2005. gadā aizsāka Ekoskolas Beļģijā, aicinot sabiedrību palīdzēt virzīties uz mērķi – samazināt klimata pārmaiņas.
Diena bagāta ar sarunām par sarežģīto vārdu klimats un cilvēka attiecībām ar dabu. No sarunām pie darbiem, un skolēni piedalās viktorīnā par klimata pārmaiņām, top maisiņi no T-krekliem, top radoši darbiņi ar džemperiem. Un, kā jau ierasts, ģimenes atver skapjus, lai dalītos ar gana labām, sev vairs nevajadzīgām, bet citiem noderīgām rotaļlietām, grāmatām un sporta inventāru.
Kaut nedaudz rīkojoties klimata labā, mēs izdarām daudz. Enerģijas cenu kāpums, ilgstoši sausuma periodi, plūdi, zemestrīces u.c. izaicinājumi parāda, ka mums ir jāievieš pārmaiņas ikdienas rīcībā un aktīvāk jāsamazina cilvēku dabā atstātās pēdas nospiedums.


2. februāris. Starptautiskā Mitrāju diena

ZAĻĀ SKOLĀ starptautiskā Mitrāju diena – 2. februāris – ilgst jau nedēļu. Mitrāju dienas mērķis ir aktualizēt visu ūdenstilpju aizsardzību. Lai atšifrētu vārdu “mitrāji, vien paiet diena, kur nu vēl laiks, lai uzzinātu, iepazītu un iespētu īstenot visas idejas.
Skolēni noskaidro, kas ir mitrāji, meklē tos kartē un dodas pie tiem dabā.
Pie pirmsskolēniem viesojas Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta dabas centra vadītāja Inta Soma. Sarunās, spēlēs un darbos bērni uzzina, kas ezeram un upei ir kopīgs, kas atšķirīgs, iepazīst dzīvas būtnes, kurām vajadzīgs ūdens.
Nedēļas laikā pirmsskolēni paspēj iepazīt dzīvi ūdenstilpēs un attēlot to spēlēs, rotaļās un zīmējumos. 

 









         




Turklāt uzzināto liek lietā, lai radītu teikas par zivīm. Miķelis teic: “Reiz zandarts aizgāja pie asara un teica: “Es gribu tādu viduslīniju, kā tev. ”Tad bēdīgs aizgāja mājās. Viņam ienāca prātā daudzas idejas, kur tādu viduslīniju dabūt. Un tad viņš visus veidus izmēģināja. Vienā brīdī viņš mēģināja veidu un tad iesprūda zemē. Tad atpeldēja daudzas zivis un jautāja: “Kas noticis?” Tad vilka ārā. Un tad palika tāda viduslīnija kā raudai. Tad zandarts aizgāja pie raudas un rādīja, kāda viņam viduslīnija.”

  


             Jūra sākas manā mājā. Cepam pankūkas un tīrām pannu

Mēs eksperimentējam, lai atrastu dabai draudzīgāko pannas tīrīšanas veidu!
Taukainu pannu var:
1)      noslaucīt ar papīra salveti un tad nomazgāt siltā ūdenī,
2)      tikai noslaucīt ar papīra salveti un nemazgāt,
3)      mazgāt ar trauku mazgājamo līdzekli un ūdeni,
4)      mazgāt ar sodu un ūdeni,
5)      likt trauku mazgājamā mašīnā.


Jūra sākas manā mājā. Mazgājam rokas

Ķeramies pie darba un pārbaudām, kā var taupīt ūdeni, mazgājot rokas.
Ja rokas mazgājot, ūdens padevi noslēdz, pietiek apmēram ar 300 ml ūdens. Ļaujot tam plūst, iztek teju 3 litri ūdens. Vienai reizei nav daudz, bet rokas mazgājam vairākas reizes dienā.

Kā Tu rīkojies, kad ir izceptas gardas pankūkas un jādabū tīra taukainā panna?

Ik pa laikam dzirdams: “Taupi ūdeni!”, “Aizgriez krānu!”. Kāpēc tas taupāms, ja ikdienā ir gana, prāto pirmsskolēni un izsaka patiešām vērā ņemamas idejas, piemēram, “Ūdens ir jāsaudzē, jo jāattīra.”, “Dzīvām būtnēm vajadzīgs tīrs ūdens.”, “Ūdens ir jātaupa, jo par to jāmaksā.”, “Citur pasaulē ūdens ir ļoti maz.”, “Ūdens no izlietnes aiztek uz Gauju. Jā, un tālāk uz jūru”.


Jūra sākas manā mājā. Tīrām zobus.

Jūra sākas nekur jau tālu. Tepat manā mājā, manā izlietnē, vannā. Tajā, kā es izmantoju ūdeni, kā un ar ko mazgāju rokas, tīru zobus.
Taupīgi izmantojot ūdeni, es taupu zemes resursus un, arīdzan, ietaupu kādu eiro.


<


Decembris. Videi draudzīgu dāvanu un telpu rotājumu darbnīcas

Arī šogad top videi draudzīgas dāvanas un telpu rotājumi.





7.- 13.novembris Ekoskolu Rīcības dienas

10. novembrī ZAĻĀ SKOLA bērnu gatavota “zapte”, kēksiņi, ledusskapju magnētiņi un bišu vaska drāniņas ir uz viena tirdzniecības galda ar vecāku uzņēmumu produktiem Mārtiņdienas labdarības tirdziņā.
Esam lēmuši našķoties veselīgi, un par iegūtajiem līdzekļiem iegādāsimies augļu un dārzeņu žāvētāju, lai rudens ražu pārvērstu sukādēs.



Ekoskolu starptautisko Rīcības dienu moto “Mazas rīcības – liela ietekme!” kā reiz ir par ZAĻO SKOLU.
Divpadsmit mēnešus esam devušies dabā, meklējuši raksturīgo gadalaikam un fotografējuši. Esam redzējuši, iepazinuši un izjutuši dabu, tās daudzveidību, varenumu un skaistumu. Tagad, Rīcības dienu laikā, skolēnu fotografētās Latvijas dabas ainavas apkopotas 2023. gada kalendārā “Dabas fotosesija”. Kalendāra atklāšanu svinam ar Kristera Brokāna dabas ainavu fotogrāfiju izstādi.



2. novembris

Uz Ukrainas pilsētu Kijivas apgabalā no Valmieras devās otrā palīdzības krava, tajā arī ZAĻĀ SKOLA bērnu, vecāku un darbinieku gatavotas ierakumu sveces


3. novembris. Āra izglītības diena

Āra izglītības diena ZAĻĀ SKOLA pirmsskolēniem ir ne tikai starptautiskajā Āra izglītības dienā, bet ikdienā.Bērniem regulāri rodas daudz dažādu jautājumu. Kaut, piemēram, kur dabā ir ūdens, vai tas ir visur, vai tas prot paslēpties lapās un sūnās, cik soļu gara ir peļķe. Uz tiem rodamas atbildes, vērīgi palūkojoties apkārt, esot dabā. 

 
 






      



 


 


















Oktobris. Vides kodekss

Pēc ikgadējā iestādes vides novērtējuma apzinām savas stiprās un vājās puses. Prātojam, kā vērst par labu, un secinām, ka šajā mācību gadā veicināma izpratne par ūdeni un nodrošināma saudzīga un taupīga rīcība ar to, lai novērsu “jūras” izlietnēs, lai atcerētos noslēgt ūdens padevi, kad ūdeni nelieto un sadzīvē izmantot videi draudzīgus telpu uzkopšanas līdzekļus.Esam ķērušies pie darba un radījuši vides kodeksu – atgādnes –, kuras noder ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem.
Viena no atgādnēm aicina “Atceries padzerties!”. Ūdens ir īpaši gards, ja ūdens pudeles ir pašu izrotātas.


4.oktobris

4. oktobris Starptautiskā dzīvnieku aizsardzības diena. Pirmsskolēni saka, ka tāda īpaša diena vajadzīga, jo dzīvnieki ir jāsargā no citiem dzīvniekiem un cilvēkiem. Viņi spriež, ka dzīvnieku aizsardzības diena vajadzīga, lai atcerētos parūpēties par saviem dzīvnieciņiem. Arī, lai nepamestu. Arī apčubinātu gotiņu piens taču ir gardāks, bet samīļotu vistiņu olas labākas.
Pie mums viesojas Rūbija, Nords un no patversmes paņemtā Grēta. Viņi visi trīs ir apčubināti, samīļoti un laimīgi suņi.


28.septembris

Graužot žāvēta ābola šķēlītes, spriežam, ar ko tās atšķiras no svaiga ābola. Mēs lemjam, ka būtu svarīgi noskaidrot, kurš auglis, oga vai dārzenis ir vissulīgākais, kurā ir visvairāk ūdens. Lai sacensības būtu godīgas, sveram pa 1 kilogramam un spiežam sulas. Starp astoņiem pretendentiem uz uzvaru, laurus plūc ābols. Otrās vietas titulu iegūst tomāti un plūmes.

Tomēr ne visas sulas ir vienādi gardas. Bērni sarindo sacensību dalībniekus arī pēc cukura daudzuma tajos. Ābols, var teikt, ir “super” auglis, jo tiek atzīts arī par vissaldāko.

Ar kartupeli ir pavisam interesanti. Ar to var izlīdzēties, ja nav nopirkta līme, un pagatavot klīsteri. Bet tikpat labi kartupeļu ciete noder ķīseļa pagatavošanai.

Ir labi, ka veselīgo našķu ir tik daudz un tie ir tik dažādi.






16.-22.septembris. Eiropas mobilitātes nedēļa

Šī nedēļa ir videi draudzīgas pārvietošanās nedēļa – Eiropas mobilitātes nedēļa, kas 22.septembrī noslēdzas ar Dienu bez auto. ZAĻĀ SKOLA pirmsskolēni devās ceļojumos, izvēloties videi visdraudzīgāko pārvietošanās veidu – ejot.

Jaunākie pirmsskolēni kopīgi devās pārgājienā uz Ģīmes dabas taku.  Klausījāmies, kā skan ūdens, lasījām informācijas stendos, kas dzīvo ūdenī. Izrādās, ka ūdenī dzīvo ne tikai zivis, bet arī citi ūdens dzīvnieki, kā Ūdens ēzelītis.

Tālākus ceļus – uz Sajūtu parku – mēroja vecākie bērni. Mums, ejot kājām, daudz sarunu par sevi, par apkārt notiekošo, par vēl ziemas mieru neradušiem gliemežiem, par satikto  sienāzi un gārņiem.

https://www.youtube.com/watch?v=yeuBlv58uA8





13. augusts. Tas ir izŠĶIROŠI!

Sestdienas, 13. augusta brokastis ar tasi kafijas sākas nevis gultā, bet gan Baltakmeņu muižas pagalmā ar pankūkām, pašu gatavotu ievārījumu un muižas apkārtnē ievāktu medu. “Tas iz izŠĶIROŠI” dalībnieku sarunas raisās par pārtikas produktu ceļu līdz mūsu galdam. Un ne tikai. Rīts ar vides spēlēm, praktiskām darbnīcām un rimtām, patiesi ieinteresētām sarunām par vidi, Ekoskolu programmu ieilgst līdz pat pusdienām.
Rīts ražīgs, iespēts daudz. Baltakmeņu muižas apkārtne nu ir par kādu puķi, krūmiņu un kociņu bagātāka.
Šķiramies ar domu, ka kaut nedaudz vairāk piedomājot par savu rīcību, varam ietekmēt globālas vides un sociālas problēmas.